Egynapos sebészet

Kedves Érdeklődő!

Ön a Szakorvosi Rendelőintézet Szigetszentmiklós Egynapos Sebészeti Részleg tájékoztatóját olvassa.

2012. július 4-től működik intézetünk Egynapos sebészeti részlege.

Egynapos sebészeti beavatkozáson olyan diagnosztikus és/vagy terápiás modern sebészeti  tevékenységet értünk, amelyet követően a beteg néhány óra szakfelügyeletet igényel (az intézményben való tartózkodás nem haladhatja meg a 24 órát), de ezt követően szövődménymentes esetben otthonába távozhat.

Ellátási területünk: Dunaharaszti, Halásztelek, Délegyháza, Áporka, Majosháza, Szigethalom, Dunavarsány, Szigetszentmiklós, Tököl, Taksony. Szívesen állunk azonban a Ráckevei járás területén élő többi beteg rendelkezésére is, ha ezt kapacitásunk megengedi.  Az ellátás mindenki számára elérhető, aki rendelkezik a TAJ számot tartalmazó érvényes Hatósági Igazolvánnyal és életvitelszerűen él az ellátási területünkön.

Az egynapos sebészeti tevékenység során a sebészet, nőgyógyászat, traumatológia, fül-orr-gégészet, ortopédia és urológia szakellátásba tartozó eseteket látjuk el, például:

 • sérv, aranyér, végbél berepedés és sipoly, Dermoid ciszta, zsírdaganat, bőr – rendellenességek
 • visszér műtétek
 • fémkivételek, bütyök, kalapácsujj, csontkinövések, csontcsőr levésés
 • pattanó ujj, tenyéri kötőszövetes zsugorodás, csuklótáji alagút szindróma, savós hártya eltávolítása (synovectomia)
 • térd artroszkópia, Baker – cysta, izületi kimozgatás, Achilles ín felszabadítás, lábháti ganglion eltávolítás
 • terápiás és diagnosztikus méhkaparások, méhnyak polyp eltávolítás, diagnosztikus és terápiás méhnyak-; hüvely és méhszáj plasztikák, terhesség megszakítás (kivéve gyógyszeres)
 • orrsövény, arcüreg, lágyszájpad, ajakhasadék
 • urológia: 2013 második felében indul

Az  Egynapos sebészet szabályai, követelményei

 1. Az egynapos beavatkozások meghatározó jellemzője, hogy azok tervezettek, időpontjukat a beteg és az orvos közösen határozza meg. Az alapellátásból beutalt betegek szabad rendeléseinken beutaló nélkül, beutaló köteles rendeléseinken háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval jelentkezhetnek. A szakrendelések állítják ki az egynapos sebészetre szóló beutalót. A betegek az egynapos sebészeti beavatkozást csak beutalóval vehetik igénybe. Beutaló nélkül a beteg nem kerülhet műtéti előjegyzésre!
 2. Az egynapos sebészet feltételrendszeréhez tartozik, hogy a beteg lakásában legyen: telefon, fürdőszoba,  többszintes ház esetén lift, az intézmény, ahol a beavatkozás történik a beteg lakóhelyétől számítva, az átlagos forgalmat tekintve, személygépkocsival 30 percen belül elérhető legyen.
 3. Mivel a beteg 24 órán belül elhagyja a részleget, ezért legalább 48 órán keresztül szükséges olyan hozzátartozó vagy személy, aki otthonában ápolja és biztosítja az otthoni felügyeletet, szükség esetén visszaszállítja a részlegre, vagy a zárójelentésen meghatározott háttérintézetünkbe. A műtétet követően a beteg nem távozhat egyedül a részlegről, nem vezethet személygépkocsit, nem mehet mentővel, tömegközlekedéssel. A beteg csak kísérővel és személygépkocsival vagy taxival távozhat.
 4. Csak együttműködő beteg kerülhet műtétre az Egynapos Sebészeti Részlegen.
 5. A beteg a tervezett beavatkozás előtt a szakmailag szükséges kivizsgáláson esik át. A kivizsgálást követően kap időpontot az altató orvosi ambulanciára, ahol találkozik az altató szakorvossal, aki véleményt ad az operálhatóságról.
 6. Amennyiben a páciens operálható, akkor a koordinátor megszervezi a műtét időpontját (egyeztet a pácienssel és az operáló orvossal). az Önt operáló orvossal.

Mire kell figyelni a műtét előtti napon?

A szakorvossal és altató orvossal megbeszélt előkészítést tegye meg!  Éjféltől általában már nem ehet, nem ihat, csak ha ettől eltérő tájékoztatást kap! Reggeli gyógyszereit egy korty vízzel vegye be műtét előtt 4 órával, ha az altatató orvos más rendelkezést nem ír elő. Egyéb előkészület: pl. női betegeink a körömlakkot minden ujjukról, távolítsák el, kozmetikumot a műtét utánig ne használjanak.

Mire kell figyelni a műtét napján?

A megbeszélt időben, teljesen éhgyomorra kell részlegünkre érkezni. Egy esetleges késés miatt az egész napi műtéti program felborul, egyes műtétek elmaradhatnak (beleértve az Ön tervezett műtétjének az elmaradását is).  Hozza el előjegyzését, friss leleteit, korábbi zárójelentéseit, egy napi adagot rendszeresen szedett gyógyszereiből, ezekről listát, az itt tartózkodáshoz szükséges tisztasági csomagot (bő hálóing, fehér póló, rövidnadrág, papucs, tisztasági csomag). Ékszert, egyéb értéket, nagyobb összegű pénzt ne hozzon magával, mert azokért nem tudunk felelősséget vállalni.

Mi történik a műtét előtt?

Meglátogatja Önt az operáló és az altató orvosa. Ekkor ismét lehetősége nyílik arra, hogy felmerülő kérdéseire választ kapjon, az altatási-, érzéstelenítési nyilatkozatot elolvassa, és ahhoz írásos beleegyezését adja, majd szintén aláírásával nyilatkozik az ápolásba való belegyezésről, valamint a személyes adatok és az ápolási dokumentáció kezeléséhez való hozzájárulásáról.  Ezt követően egyik vénájába “branül”–t vezetünk, amelyen keresztül a szükséges gyógyszerek gyorsan, közvetlenül a véráramba juttathatóak a műtét ideje alatt is. A branül a részlegen tartózkodás alatt végig a karjában marad (az esetlegesen felmerülő szövődmények elhárítása, gyors fájdalomcsillapítás lehetősége céljából), azt közvetlenül a távozása előtt távolítjuk el. Ebbe adja be a szakápolónő az aneszteziológus által elrendelt nyugtatót a műtét előtt. Amennyiben kivehető fogsora vagy kontaktlencséje van, kérjük, hogy távolítsa el, majd tegye bele tisztasági csomagjába. Amennyiben szükség van rá, felkeresi a műtőssegéd, hogy a műtét típusának megfelelő testfelületet előkészítse, megborotválja. Beteg csak a műtőssegéd kíséretében kerülhet a műtőbe.

Mi történik a műtét után?

Ön az általános állapota, a műtét és az érzéstelenítés típusa, lefolyása szerint meghatározott idejű megfigyelésre szorul. Ennek minimális időtartama helyi érzéstelenítés esetén kettő, altatás esetében négy óra. A beavatkozás után egy – két órával, ha az altatóorvos engedélyezi, folyadékot és háztartási kekszet fogyaszthat, melyet a szakápolónő visz Önnek.  A következő néhány óra a biztonságos hazamenetelre való felkészülést szolgálja, mely a következőkből áll: ágyból való felkelés a szakápolónő segítségével, az első lépések megtétele, bő folyadékfogyasztás, vizeletürítés, megfelelő fájdalomcsillapítás és jó közérzet. A kezelés befejezése után, de még a hazabocsátás előtt az Ön operáló orvosa vizitet tart, megvizsgálja, utasításokkal látja el, megbeszélik az első kontroll és a kötözés időpontját, mely időpont a zárójelentésére is felkerül. Amennyiben operáló orvosán kívül az altató orvos is rendben találja az Ön általános állapotát, úgy a zárójelentés kézhezvétele, keresőképtelenséget igazoló irat, ill. egyéb igazolások átvétele után – HOZZÁTARTOZÓJA VAGY MÁS SZEMÉLY KÍSÉRETÉBEN – elhagyhatja Intézményünket. A hazaszállítás minden esetben csak személygépkocsival/taxival történhet!  A megfelelő ápolás és biztonságos gyógyulása érdekében Ön legalább 48 órás otthoni felügyeletet, segítséget igényel. A műtét napján operáló orvosát telefonon el tudja érni, bármilyen problémával hozzá fordulhat. Egynapos sebészeti részlegünk általában este, 18h-ig üzemel, esetleges problémájával közvetlenül hozzánk is fordulhat.

Egynapos sebészeti részlegünk az intézet „A” épületének első emeletén, külön folyosón helyezkedik el. Az ápolás 3 ágyas szobákban folyik, összesen hat ágy áll rendelkezésünkre. A szobák légkondicionáltak. Az Intézményben magasan képzett szakorvosok dolgoznak, kiváló klinikai, kórházi háttérrel. A jó felszereltség és a szakemberek együttesen biztosítják a magas szintű egészségügyi ellátást. Orvosaink, szakdolgozóink és valamennyi munkatársunk munkájával az Ön mielőbbi gyógyulásához kíván hozzájárulni. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, keressen fel bennünket!

Koordinátor: Varga Andrea

Elérhetőség:

Telefon: 06-24-524-174 vagy 06-20-285-5367 munkanapokon 8:00-11:00 és 13:00-16:00 között.

E-mail cím: egynapos@szszri.hu

Print Friendly